Zpět na články

GTA a podobné hry z vás udělají machistického blbce, říká nová studie

Budete slepí k násilí na ženách, když budete hrát násilné hry? Nová studie říká, že trochu ano.

zdroj: tisková zpráva

Dobře, existuje řada studií, která se zabývá vlivem her na člověka. Můžeme je brát vážně, nebo se jim vysmát, každopádně jedno je jisté. Často jsou to celkem zajímavé výsledky. Poslední studii provedli vědci z univerzity Milano-Bicocca v Itálii.

sex

Vzali 154 italských studentů pod 18 let a pustili jim hry tří kategorií: násilné sexistické hry (Grand Theft Auto: San Andreas, Grand Theft Auto: Vice City), násilné nesexistické hry (Half-Life, Half-Life 2) a nenásilné nesexistické hry (Dream Pinball 3D nebo Q.U.B.E. 2).

sex

Poté, co každý ze studentů hrál hru po dobu 25 minut, dostal dotazník, ze kterého mělo vyplynout hned několik věcí. Jak moc se ztotožnili s hlavním hrdinou, jestli mají empatii vůči ženám, na kterých je pácháno násilí, a jak moc mají machistické přesvědčení (což například zjišťovali otázkou, zda je v pořádku, když muž použije veškeré prostředky, když chce po ženě sex).  

sex

Podle Italů hry jako GTA způsobují, že mladí hoši, kteří hráli sexistické hry a ztotožnili se hlavním hrdinou, měli tendence projevovat silné machistické sklony. V takovém případě byla i jejich citlivost vůči násilí na ženách značně snížená.

Celou studii tak zakončili prohlášením, že hry jako GTA dělají svět pro ženy horším místem. Ouch.

Studii si můžete přečíst zde.

diskuze: 0 příspěvků, nových

Zpět na články