Zpět na články

Jak snadno se nechají hráči oblafnout? Vědci zjistili, že celkem snadno

Vědci nakecali hráčům, že je daná hra vylepšená -a oni jim to zbaštili i s navijákem. I když ve hře žádná změna neproběhla!

zdroj: tisková zpráva

Víte, jak funguje placebo efekt? Většinou se to týká léků. Pacient dostane neškodné vitamíny s nulovým účinkem. I tak se mu ale řekne, že jde o nejnovější preparát se skvělými klinickými testy. No a světe div se, pacient skutečně cítí zlepšení, i když z léků to rozhodně být nemohlo. Zkrátka klasika.

Totally-Fake---Guardian-Of-The-Galaxy-GIF

Paul Cairns a Alena Denisova z Univerzity v Yorku začali zkoumat, jestli se stejný efekt nedá aplikovat i na hry. Vzali tak 21 testovaných nebožáků a pustili jim hru Don't Starve.

awesome

V prvním kolem jim řekli, že hra náhodně generuje mapu. Ve druhém jim ukázali vylepšenou verzi hry, kde adaptivní umělá inteligence upravuje mapy podle hráčových schopností. Tedy jak asi tušíte - něco, co Don't Starve nemá. Nic to nemění na tom, že v druhém kole byli hráči přesvědčení, že mapy byly skutečně vytvořené jim na míru.

tumblr_mbb1qoQmtX1qztwte

K podobnému závěru došla dvojice i během druhého testu se 40 účastníky. Výsledek byl totožný. A pak že hráči vydavatelům nic nezbaští!

diskuze: 0 příspěvků, nových

Zpět na články