Zpět na články

Připomeňte si, jak vypadaly známé hry před 15 lety a jak vypadají nyní.

Videohry už za sebou mají, stejně jako technologie, dlouhou cestu. A s příchodem virtuální reality je toho ještě stále hodně před námi. Občas je dobré hodit zpátečku a připomenout si, co jsme vlastně hráli docela nedávno. Dost možná tak najednou oceníte dnešní grafiku ve hrách.

zdroj: tisková zpráva

Lara Croft je známá představitelka série Tomb Raider. Děti budou znát tu verzi napravo z Rise of Tomb Raider (2016). Milovníci hranatých prsou a zpravidla ti starší zase znají původní verzi nalevo (1996).

Lara zdroj: tisková zpráva

Vzpomínáte na první Call of Duty? Ta proměna se současnou generací je naprosto dechberoucí. Jak daleko asi ještě může série zajít se jistě dozvíme v další videohře. První obrázek je z roku 2003 a prvního Call of Duty. Druhý je z Call of Duty: Black Ops III (2015).

COD

Bojovky nemá každý rád, ale pokud vám něco říká slavný Mortal Kombat, dost pravděpodobně vám něco řekne i série Street Fighter. Ta shodou okolností přivítala před pár týdny na světlo světa nový díl. První obrázek pochází z verze roku 1987. Ten druhý pak z verze Street Fighter V, který vyšel v roce 2016.

Street Fighter

Mario Kart 64 si prorazil cestu na Nintendo konzole v roce 1997 a díky jeho roztomilé grafice si drží svůj originální vzhled dodnes. Mario Kart 8 z roku 2014 je ovšem docela jiné kafe. Yoshi v obou případech vypadá na motokáře jako správný legendární závodník. Teď už jen najít další hvězdičky.

boom1

Jeden z neuvěřitelných superhrdinů Sonic má snad víc videoher a seriálových adaptací než Simpsonovi. Poměřovat se snad už jen může s Pokémony. SEGA si svého modrého ježka hýčká jak to jde. A dokazuje to i vylepšenou grafikou nových her. Naposledy například v Sonic Generations z roku 2011. Podobnou scénu ve 2D můžete vidět v původním Sonic the Hedgehog (1991).

boom4

A v našem výčtu nesmí chybět klasika: Princ z Persie (1989). Na něm se demonstruje síla grafiky opravdu velmi jednoduše. Moment při kterém získáte vůbec poprvé meč je nepopsatelný. Podobně tomu je s mečem a prvním kosením kostlivců ve Forgotten Sands (2010).

princ

A na závěr něco pro ty z vás, kteří milují sport. První FIFA vyšla roku 1993 a už tehdy dominovala platformám i technologickému zpracování. Podívejte se na realistické znázornění míče. Kdyby nám někdo řekl, že první část obrázku má něco společného s tou druhou - asi bychom nevěřili.

fifa

Jakou herní sérii, která se graficky proměnila, máte rádi vy? Napište nám vaše oblíbené hry!

Tagy: retro grafika 3D staré hry

Zdroj: Vlastní, Dorkly

diskuze: 0 příspěvků, nových

Zpět na články