Zpět na články

Recenze hry Kočkombat

Asi každý kočkomil se párkrát za den přistihne při prokrastinování u vtipných kočičích videí. Kočky nás mají zkrátka v malíku už dobrých 8000 let, kdy si je lidé poprvé ochočili. Nebo to snad bylo právě naopak? Koček prostě není nikdy dost a tohle léto vyšla svěží hra pro dva s kočičí tématikou, která si určitě zaslouží naši pozornost.

zdroj: Tlama Games

Koček prostě není nikdy dost

Desková hra Kočkombat od TLAMA games je jednoduchá, dynamická hra, ve které se stanete vůdcem kočičího klanu a pomocí vašich koček se budete snažit nalovit co nejvíce kořisti. Tento zdánlivě snadný úkol se vám snaží překazit smečka nebezpečných psů, kteří budou na vaše kočky útočit ze všech stran. Pravidla nejsou nijak složitá a hra si určitě získá i nehráče. Potřebná dávka taktiky ale zároveň zajišťuje, že se jen tak neohraje.

Jak se hra hraje?

Hra začíná jednoduše, každý hráč si vybere (nebo vylosuje) kočičí klan a destičky obou klanů zamíchá spolu s destičkami psů a kořisti. Před sebe rozprostřete pole o 25 destičkách, rozložených 5×5, otočených lícem dolů a prostřední destičku jako jedinou otočíte lícem nahoru.

Každý hráč ve svém tahu otočí libovolnou destičku lícem nahoru a vymění ji za jinou destičku na herním poli podle pravidel a možnosti pohybu dané destičky (pozn.: psi, kočky a kořist se na plánu pohybují o různé počty polí). Kořist je zdrojem bodů, je proto klíčové efektivně rozestavět své kočky k jejímu lovu a snažit se setřást soupeře pomocí dobře mířených destiček psů nebo před nimi naopak ochránit své cenné kočky.

Kdy nastane konec hry?

Konec hry nastane ve chvíli, kdy je otočena a přesunuta poslední destička – jde se na sčítání bodů. Některé kočky zaženou psi, kteří na ně výhružně ukazují šipkami v různých směrech, zbývající kočky se utkají o kořist, se kterou vodorovně a svisle sousedí. V případě boje dvou koček o jednu myšku je rozhodující jejich síla označená čísly, dvě „menší“ kočky díky tomu mohou vyhrát nad soupeřovou silnou kočkou.

Vítěz bere vše!

Vyhrává hráč s nejvíce body za ulovené myšky, holuby nebo mouchy. Body za holuby a mouchy se násobí, pokud se vám podaří chytit obě destičky holubů nebo much. Docela jednoduché, že? Právě jednoduchost mechanismu zajišťuje Kočkombatu dynamičnost a soupeře udržuje v napětí až do poslední otočené destičky.

Strategie hry

Dávku strategie a chuť si zahrát znovu zajišťuje možnost vybrat si z několika klanů koček. Dohromady jich je sedm včetně bonusového klanu pro první vydání. Každý klan má svůj jedinečný vzhled a specifické schopnosti, které platí obecně pro celý klan nebo čistě pro jejich náčelníka. Každá partie tak dostává úplně novou šťávu a úplně nové možnosti taktizování.

Velikost hry

Za zmínku stojí i kompaktnost hry, protože se vejde jak do menšího batohu, tak i na už poměrně zaplněnou poličku, a povedené grafické zpracování, ve kterém dokonce najdete i reference na popkulturní kočičí celebrity.

Doporučený věk hráčů

Doporučený věk je 8+, ale ani dospělí se při hraní nebudou nudit. Kočkombat určitě nezaujme jen pozornost kočkomilů, hodí se pro všechny, kdo hledají dynamickou hru pro dva, u které mohou strávit třeba jen 15 minut, nebo taky hodinu.

Mňauketýři, Labužčíči, Mňaufie nebo třeba Chaotikočky…, jaký klan si vyberte vy? Rodinnou hru Kočkombat můžete zakoupit na webu vydavatelství TLAMA games, které přineslo její českou verzi.

Tagy: inzerce

Zdroj: komerční sdělení / PR

diskuze: 0 příspěvků, nových

Zpět na články