Zpět na články

Američtí hráči Counter-Striku berou drogy, aby měli lepší výsledky

Začátkem týdne zčeřilo vody eSportu interview, ve kterém se profesionální hráč přiznává, že celý jeho tým frčí na drogách, a to i během hlavních sportovních utkání. Důvody jsou prosté - hráči pak mají lepší výkon.

zdroj: tisková zpráva

Profesionální eSport není od toho klasického v zásadě zas tak odlišný. Vyžaduje spoustu odříkání a tréninku, točí se v něm velké peníze a profesionální hráči udělají cokoliv, aby vyhráli. I za cenu, že budou brát léky na zvýšení pozornosti.

K podobným praktikám se dost bezelstně přiznal v jednom z interview Kory “Semphis” Friesen. Američtí hráči užívají tzv. studentskou drogu Adderall. Jde v podstatě o lék na ADHD nebo narkolepsii, protože ale účinnou látku tvoří amfetamin, vzniká u zdravých lidí pocit zvýšené energie a pozornosti.

drugs

Problém je, že podobně jako v případě jiných stimulantů, i tady vzniká snadno návyk - především díky tomu, že si tělo velmi rychle vytvoří toleranci a pro patřičný účinek tak musí dotyčný zvyšovat dávky.

Semphis se přiznal, že všichni členové z týmu Cloud9, které jste mohli vidět například letos na jaře v Katovicích na ESL One, jedou na Adderallu. Poznat to šlo prý už je ze samotné komunikace mezi hráči.  

Obecně drogy nejsou v profesionální gamingu ničím výjimečným. V roce 2013 například unikly informace z fóra jedné z největších guild ve World of Warcraft - Blood Legion. V rámci diskuze vyšlo najevo, že si hráči vzájemně vyměňovali tipy, jak správně Adderall užívat.

Drogy, které zvyšují pozornost, zase řada hráčů považuje například za jednu z mála výhod, kterou má západ proti korejským týmům ve StarCraftu.

drugs

Celá situace se zdá každopádně poněkud pochybná. Je otázka, zda si tohle profesionální gaming zaslouží - pokud chce být brán na stejné úrovni, jako i klasické sporty, drogy by rozhodně neměli být povinnou výbavou hráčů.

diskuze: 0 příspěvků, nových

Zpět na články