Zpět na články

Nápad na prvního Terminátora vznikl ve snu - a další zajímavosti z natáčení (+ gify z filmu jen tak pro radost)

Dneska má premiéru Terminátor: Genisys. Ať už si o tomhle snímku z rodiny Terminátorů myslíte cokoliv, není ale na škodu si připomenout, jak se natáčel první film z roku 1984. Máme pro vás 10 zajímavostí, které vás možná překvapí!

zdroj: tisková zpráva

Celý nápad na Terminátora vzniknul původně ve snu. James Cameron onemocněl a zdála se mu noční můra o metalickém torzu, které na pozadí výbuchů drží v ruce kuchyňské nože.

 

Agentovi Camerona se nápad na Terminátora nelíbil. A tak ho Cameron vyhodil.

Původní scénář obsahoval 2 roboty cestující v čase - jeden metalický a druhý tekutý, nezničitelný. Nakonec kvůli rozpočtu do filmu dali jen jednoho, tekutý T-1000 si musel počkat až na lepší technologii v Terminátor 2: Soudný den.

 

Práva na scénář Cameron prodal za jeden dolar, pod podmínkou, že bude moci film režírovat.

Rozpočet na Terminátora byly 4 miliony dolarů, nakonec cena vzrostla na 6,5 milionu. Vzhledem k tomu že ale film vydělal skoro 80 milionů, asi to nikoho zásadně netrápilo.

Původně studio navrhlo na roli Kyla Reevese Arnolda Schwarzeneggera, ale Cameron namítal, že Terminátor by měl být někdo mnohem větší než Reevese. Studio tak navrhlo na roli Terminátora O. J. Simpsona.  Cameronovi ale nepřipadal jako dostatečný typ pro zabijáka - jaká ironie, vzhledem k tomu, že Simpson byl o deset let později obviněný z vraždy své ženy.

 

Arnoldovi se Terminátor zprvu vůbec nelíbil. V rozhovoru s novinářem při natáčení Barbara Conana padla otázka na boty z Terminátora, které měl Arnold na place. Na to herec odpověděl: "…ále, to je jen z nějakého sra*kového filmu, co teď točím."

 

Ve filmu řekne Arnold přesně 18 vět, tedy méně než sto slov. Podle Camerona jeho rakouský přízvuk funguje perfektně - jako by Skynet neuměl pořádně vytvořit umělou řeč.

Legendární Arnoldova hláška: "I'll be back." se málem do filmu nedostala. Arnold tlačil na Camerona, aby se změnila na "I will be back." protože měl problémy s výslovností.  

 

Filmu původně nikdo nevěřil. Studio si myslelo, že to bude propadák, Arnold si myslel, že to bude propadák, Michael Biehn, který hrál Kyla Reevese si myslel, že to bude propadák… Film byl nakonec jeden z nejúspěšnějších roku 1984.

diskuze: 0 příspěvků, nových

Zpět na články