Zpět na články

Populární hra Punch Club počítá piráty. Má přes 1.000.000 hráčů. Hádejte kolik si z nich hru koupilo?

Vývojařina je drsná. Herní trh s otevřením všech enginů a nástrojů se stává o dost jednodušším pro každého. Tím se zvedá počet vývojářů a také celkový počet her. Téma pirátství je chápáno různě. Někdo říká: "stáhnu si to, protože na to teď nemám". Někdo zase namítá: "chci si to nejdřív vyzkoušet, a pak to kdyžtak koupím". A následně třetí skupina: "která lže o tom, že by si někdy hru koupila".

zdroj: tisková zpráva

Své o tom ví vydavatel Tiny Builds a nyní i vývojáři z Lazy Bear. Jejich hra Punch Club je natolik úspěšná, že má v tuto chvíli více než 1 milion hráčů. Jaké pak je překvapení, když zjistíte, kolik z těch hráčů skutečně hru má koupenou.

Tiny Builds totiž přidali do hry jednoduché počítadlo, které jim oznámí každého unikátního hráče. Nedělají to snad ani pro to, že by chtěli hráče nějak hnát k odpovědnosti. Vývojářům taková analýza pomáhá zjistit, co dělají špatně a zaměřit se na to, jak čísla napravit. Zkrátka se snaží naučit, jak hru prodat i pirátům.

pirated

Podle Lazy Bear Games, hra prodala souhrně přes 300 tisíc kusů (PC a Mobily). Zatímco pak na PC byla hra pirátěna 1 milionkrát a na mobily 500 tisíckrát. Ačkoliv Tiny Builds dodávají, že 300 tisíc prodaných kusů znamená pro studio dostatek peněz, rozhodně je zajímavé sledovat, co se tady vlastně děje špatně.

pirated-a-looooot

Studio například zjistilo, že díky překladu hry do Portugalštiny - míra pirátství okamžitě vzrostla v Brazílii. Co ze všech statistik vyplývá? Alex Nichiporchik na svém blogu píše o těchto faktech:

  • Hra Punch Club se objevila na Torrentech do několika hodin po vydání
  • Na každou prodanou kopii PC verze připadají 4 piráti
  • Na každou prodanou kopii Android verze připadá 12 pirátů
  • Na každou prodanou kopii iOS verze připadají 2 piráti

Až se příště zeptáte vašich oblíbených vývojářů, proč nechtějí vydávat své hry hlavně pro Android, tak si připomeňte 90% pirátství na této platformě.

Tagy: piráti zajímavost torrent warez

Zdroj: Vlastní, Blog TinyBuild

diskuze: 0 příspěvků, nových

Zpět na články