Zpět na články

Tohle TVTwixx přehnali! V zametání stop po svých činnech jim pomáhá dokonce multikanálová síť!

Svět YouTuberů, zvláště těch českých, nás snad nikdy nepřestane překvapovat. Je tomu více jak rok, co TVTwixx odbouchnuli petardu v autobusu a člověk by řekl, že se tihle kluci poučí. Nepoučili. Spolupracovali na novém kousku! Celkem nebezpečně nechali přejet vlakem nový batoh, aby otestovali jeho kvalitu.

zdroj: tisková zpráva

Na první pohled nevinná zábava. Položit červený batoh na koleje a nechat ho přejet vlakem. Taková pitomost napadla tvůrce FreescootOfficial a TVTwixx. Co kdyby strojvůdce zareagoval na batoh jinak, než klidným projetím? Záchranná brzda může ohrozit všechny sedící ve vlaku. A kdyby v batohu byly věci, mohly by způsobit vykolojení nebo škodu za statisice.

Sledujte video, které všechno odstartovalo.

Video sice pochází z produkce Freescoota, ale TVTwixx rádo vypomohlo a nyní jsou za tohle trnem v oku u mnoha serverů. Nevyjímaje nás, kde souhlasíme s tvrzením, že by se rozhodně nic takového dělat nemělo. Víc důvodů řekl ve svém videu také Jakub Holý. Na jeho vlastní kanál umístil hezky zpracované a rozumné video, ve kterém kritizoval činnost TVTwixx a dalších YouTuberů. Není sám. Co se však stalo je neuvěřitelné. Jeho video bylo zablokováno na základě autorských práv i když žádné neporušil. Začali jsme pátrat po důvodu smazání. A výsledek vás překvapí.

Náš anonymní zdroj prozradil, že jde hlavně o ochranu zájmů multikanálové sítě Tubrr. Jelikož jsou zřejmě těmi, kteří batoh YouTuberům ke crashtestům dodali a společně s nimi tuhle skopičinu vymysleli. Alespoň to tak vypadá na základě jejich webové prezentace, kde je přímo napsáno, že vybraným YouTuberům shánějí zakázky nebo jistým způsobem napomáhají k ziskům. Tudíž je jasné, že sama síť nechce, aby se proti tomuto případu bojovalo v takto negativním kontextu, když bez zjevných důvodů smazali někomu video na cizím kanále.

Video Jakuba je na YouTube momentálně nedostupné. Jakub nám ho ovšem zaslal. A dodává: "Byl jsem umlčen, ale to nevadí. Myslím že je na čase, aby podobní autoři byli vyloučeni YouTube komunitou. Taková videa nejen, že kazí pověst YouTuberů, ale můžou někoho stát život."

Všichni, kdo viděli video musí uznat, že není důvod proč ho TVTwixx chtějí z YouTube pryč. Nicméně je zvláštní zneužívat sílu multikanálové sítě. Copyright systém na YouTube se stává terčem kritiky právě kvůli tomu, že podporuje tento druh cenzury. To se však má změnit.

justjakub zdroj: tisková zpráva

Není třeba se zbrkle hádat o tom, jaká strana má pravdu. Stačí si odpovědět na pár zásadních otázek. Věděli České dráhy o připravovaném crashtestu? Nevěděli. Může vyvolat červený batoh na kolejích paniku, vyplašit strojvedoucí a ohrozit lidi ve vlaku? Ano, může! Měli TVTwixx takovou kravinu natáčet? Ne, neměli!

Předně, protože na tom s nimi spolupracovalo více lidí. Tohle je originální video:

YouTubeři už dlouhodobě patří ke vzorům mladé generace. Všichni by měli dávat pozor, co umisťují na internet. Blbost jedince je jedna věc. Ale když se taková videa budou brát jako něco "cool" a "super". Může dojít nakonec k neštěstí. A to je velký problém, který se následující měsíce bude muset řešit. Nejde jen o problém České republiky. Podobné kauzy mají ve světě podobný průběh.

V tomto případě je to o to horší, že se jedná o product placement batohu. Nikdo z firem by neměl nabádat YouTubery dělat taková videa pro jejich produkty.

Jaký je váš názor, mohl ohrozit batoh na kolejích jedoucí vlak nebo ne?

Tagy: vlak kauza batoh TVTwixx crashtest

Zdroj: YouTube.com, Vlastní

diskuze: 0 příspěvků, nových

Zpět na články